Cercar

Fumata negra al Vaticà: la primera votació del conclave acaba sense consens

Vaticà

Els 133 cardenals electors tornaran a votar a partir d'aquest dijous al matí

VATICAN CITY (Vatican City State (Holy See)), 07/05/2025.- Black smoke comes out of the chimney atop the Sistine Chapel on the first day of the conclave to elect a new pope in Vatican City, 07 May 2025. (Papa) EFE/EPA/ANGELO CARCONI
Fumata negra en la primera votació: no hi ha papa i els cardenals tornaran a votar demà ANGELO CARCONI / EFE

Fumata negra: encara no hi ha papa. La primera votació del conclave que ha començat aquest dimecres a la Capella Sixtina ha acabat sense que cap cardenal obtingui els vots necessaris per ser escollit com a nou pontífex de l'Església catòlica. 

El fum negre no ha sortit fins als voltants de les nou de la nit, dues hores després de l'hora prevista i més de tres després que hagi començat la trobada. Dijous, a partir de les nou del matí, els cardenals electors es tornaran a reunir i hi haurà quatre noves votacions: dues al matí i dues a la tarda.

VATICAN CITY (Vatican City State (Holy See)), 07/05/2025.- Faithful gathered in St. Peter's Square use their mobile phones as black smoke comes out of the chimney atop the Sistine Chapel on the first day of the conclave to elect a new pope in Vatican City, 07 May 2025. (Papa) EFE/EPA/ANDREA SOLERO
Fidels, turistes i curiosos de diferents països s'han aplegat a la plaça de Sant Pere del Vaticà per veure el desenllaç de la primera votació del conclave. ANDREA SOLERO / EFE

Les votacions del conclave són per escrutini secret i amb els noms escrits a mà. Per escollir un nou papa cal que el candidat tingui els vots de, com a mínim, dues terceres parts dels elegibles. És a dir, 89, si a la votació hi participen els 133 cardenals presents. 

Segons manen les normes d'aquest procediment centenari, els prelats han d'escriure "amb cal·ligrafia el més reconeixible possible", a qui escull, esmentant un sol nom, ja que en cas contrari, el vot serà nul. El nom s'haurà d'escriure a la part inferior del paper, ja que a la superior hi haurà escrites de manera impresa les paraules Eligo in Summum Pontificem. En acabat, els cardenals hauran de doblegar la papereta dues vegades.

Així hem viscut la primera jornada del conclave

Després d'aquesta primera votació del conclave, els cardenals sortiran de la Capella Sixtina per sopar i dormir, però sempre dins del territori del Vaticà. Tots ells tenen prohibit abandonar l'estat o comunicar-se amb l'exterior. Si ho fan, seran excomulgats.
La normativa estableix que en els primers tres dies de conclave se celebrin dues votacions al matí i dues a la tarda. Si després d'aquest període, cap candidat a papa aconsegueix els suports necessaris, es farà una jornada de reflexió i plegaries en què no es votarà. Seria el diumenge vinent. Després es tornaran a celebrar tres tandes de set votacions, amb les seves respectives pauses.
 
El fum negre ha començat a sortir de la xemeneia de la Capella Sixtina als voltants de les nou de la nit, dues hores més tard del previst inicialment i una mica més de tres hores des que hagi començat el conclave. Els 133 cardenals que hi participen es tornaran a reunir demà a les nou del matí per a noves votacions.
ÚLTIMA HORA | Fumata negra al Vaticà. Els cardenals no han aconseguit el consens dels 89 vots necessaris i tornaran a votar demà.
Tot i el retard de més d'una hora amb la fumata, milers de persones continuen reunides a la plaça de Sant Pare del Vaticà. Des de dos quarts de set de la tarda que no hi cap ningú més, entre fidels, turistes i curiosos de diferents països. L'expectació pel resultat de la primera votació del conclave és màxima, tot i que no se saben els motius exactes de l'endarreriment.
Els cardenals necessiten aconseguir el consens dels 89 vots. Més de 30.000 persones esperen la primera fumata des de la plaça Sant Pere. La decisió s'està fent esperar més del compte, amb un endarreriment inèdit en aquests casos.
 
Aquesta tarda ha començat el conclave per triar el nou papa, i a aquesta hora, de moment, no hi ha decisió. Els 133 cardenals tancats a la Capella Sixtina encara no s'han posat d'acord. A la plaça Sant Pere del Vaticà tothom està pendent de la primera fumata del conclave.
Tot a punt a la plaça de Sant Pere del Vaticà per a l'imminent resultat de la primera votació del conclave que ha d'escollir el relleu del papa Francesc. Aquesta fumata serà l'única del dia i, en cas que no hi hagi acord, els cardenals es tornaran a reunir demà.
Entre els principals candidats a papa figuren el poderós Parolin i el cardenal filipí Luis Antonio Tagle, sense oblidar el suec Anders Arborelius, el jesuïta luxemburguès Jean-Claude Hollerich i el maltès Mario Grech. Hi ha altres noms que també cal tenir en compte, com l'estatunidenc Robert Francis Prevost. 
Les portes de la Capella Sixtina es van tancar al públic dilluns passat per preparar l'espai per al conclave, que ha començat aquest dimecres quan faltaven pocs minuts per a les sis de la tarda. Des d'aleshores, els operaris s'han encarregat de col·locar les dues estufes que serviran per cremar els vots dels cardenals i introduir-hi els productes químics que permetran marcar si és fumata blanca o fumata negra. Per tot plegat, s'han dut a terme algunes adaptacions.
Comença el conclave a la Capella Sixtina. Tots els que no són cardenals surten de la sala, i el mestre de celebracions litúrgiques del Vaticà, Diego Ravelli, tanca la porta. Avui només es farà una votació, i la primera fumata, que tot apunta que serà negra, es farà cap a les set de la tarda.

Els cardenals van entrant a la Capella Sixtina, on en uns minuts quedaran incomunicats per escollir el relleu del papa Francesc / Vatican Media
Alguns cardenals estan acabant d'entrar a la Capella Sixtina i d'altres ja fan els juraments abans de tancar-s'hi i quedar completament incomunicats. Un és Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i cardenal elector. En total, són 133 els que participen en aquest conclave, que ha d'elegir el successor del papa Francesc.
Els 133 cardenals ja són a la Capella Sixtina per iniciar el conclave que ha d'escollir el relleu del papa Francesc. S'hi han dirigit en processó, vestits amb els hàbits vermells i blancs. A partir d'ara, quedaran aïllats de l'exterior i està previst que aquesta tarda facin la primera votació.
El tret de sortida del conclave, entre les 16.30 i les 17 h, es farà amb una posada en escena cuidada fins a l'últim detall. Els cardenals faran una processó des de la Capella Paulina fins a la Sixtina, on entraran a escollir el nou papa sota els frescos de Miquel Àngel. Un cop dins i després d'haver jurat l'Evangeli, es procedirà a l'extra omnes. És a dir: 'tothom fora'. Així els cardenals quedaran aïllats i faran la primera i única votació del dia.
D'aquí a una hora i mitja arrencarà el conclave per triar nou papa. Els 133 cardenals electors es tancaran a la Capella Sixtina i no en sortiran fins que Francesc tingui successor. Avui només es farà una votació i, previsiblement, no hi haurà acord. Per tant, sortirà fumata negra. El conclave continuarà aquest dijous i hi haurà votacions al matí i a la tarda.
Controls de seguretat i pantalles gegants
El món sencer està pendent de l'inici d'aquest conclave. Des de primera hora, centenars de turistes i fidels que són a la plaça de Sant Pere del Vaticà i la rodalia immortalitzaven la basílica i, en especial, el balcó central, ja guarnit amb les tradicionals cortines de vellut vermelles que s'obriran per anunciar l'elecció papal i la primera aparició del successor de Francesc.
Perquè tothom qui ho vulgui tingui l'oportunitat de seguir el conclave, s'han instal·lat diverses pantalles gegants a l'avinguda que connecta Itàlia amb la Ciutat del Vaticà, la Via della Conciliazione. També s'ha reforçat la seguretat aquest al matí, en comparació amb dimarts. Hi ha controls policials a tothom que es vol apropar a la plaça de Sant Pere i s'inspeccionen totes les bosses amb raigs X per creuar les columnates que donen accés a la plaça i a la basílica, ja en territori vaticà.

Curiosos i fidels a la plaça Sant Pere del Vaticà durant la missa 'Pro eligendo pontífice'.
Els cardenals que es tancaran a la Capella Sixtina per escollir al pròxim papa es conjuren per triar un pontífex hàbil per un moment "difícil i complex". "El món d'avui espera molt de l'Església", ha avisat el degà del col·legi cardenalici, Giovanni Battista Re, en l'homilia que ha pronunciat durant la missa 'pro eligendo' a la basílica de Sant Pere. 
 
"Preguem perquè l'Esperit Sant, que en els darrers cent anys ens ha donat una sèrie de pontífexs veritablement sants i grans, ens regali un nou papa segons el cor de Déu", ha apuntat. A parer seu, el conclave és "un acte de màxima responsabilitat humana i eclesial" que el món segueix amb atenció tot esperant la primera fumata.
Els cardenals durant la missa a la basílica de Sant Pere. / EFE/EPA/ALESSANDRO DI MEO

Els cardenals durant la missa a la basílica de Sant Pere. / EFE/EPA/ALESSANDRO DI MEO

La missa a la basílica de Sant Pere ja ha finalitzat. A les 15 hores, els 133 cardenals ja quedaran totalment incomunicats i, a partir de les 16 hores, es tancaran a la Capella Sixtina, d'on no sortiran fins que no hi hagi fumata blanca. La primera votació serà aquesta tarda i el més lògic és que avui hi hagi fumata negra.
 
Fa dies que els cardenals són al Vaticà per al conclave que comença avui. Han anat fent trobades i reunions privades per conèixer el seu parer, deixant alguna anècdota curiosa. El periodista vaticanista Francesco Olivo ha explicat que un cardenal en va convidar d'altres a la seva habitació i van buidar el minibar pensant que era gratis. Quan va rebre la factura, es va indignar. "És de sobres coneguda la tradició a beure i a menjar d'alguns cardenals", assegura Olivo.
El català Josep Solé, organista de la basílica de Sant Pere, ha tocat l'instrument del temple vaticà. A la tarda, quan els cardenals es tanquin a la Capella Sixtina, també participarà en una peça musical. Després de més de 15 anys a Roma, Solé ha demanat en una entrevista a l'ACN que espera que el nou papa "valori la música sagrada" i "pugui cantar una missa en llatí".

El músic Josep Solé, amb l'orgue de la basílica de Sant Pere del Vaticà / ACN / Guillermo Simón
En marxa la missa a la basílica de Sant Pere "Pro eligendo pontifice" al Vaticà, que serveix per "invocar l'Esperit Sant". És la cerimònia prèvia a l'inici del conclave, que comença aquesta tarda a les 16.30 h. Els 133 cardenals electors es tancaran a la Capella Sixtina per triar el nou papa de Roma.
L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, és l'únic cardenal elector d'una diòcesi catalana que participarà en el conclave per triar nou papa. Només poden votar a la Capella Sixtina els cardenals que tinguin menys de 80 anys, i Omella n'acaba de fer 79. Tot i que alguns mitjans el situen a les travesses com a possible papable, ell mateix ja es va descartar en una entrevista a El món a RAC1.
El cardenal Joan Josep Omella, en una imatge d'arxiu / ACN

El cardenal Joan Josep Omella, en una imatge d'arxiu / ACN

Ahir, a les portes del conclave, el Vaticà va destruir l'anell del papa Francesc. És l'anell que té cada pontífex per segellar els documents i evitar falsificacions. La norma deixa clar que els cardenals han de fer-ho immediatament després de la mort del papa i ho descriu com una decisió urgent. Amb tot, s'ha fet dues setmanes després de la mort de Bergoglio i després que hagin aparegut un parell de cartes on s'apartava del conclave un dels cardenals, Angelo Becciu.
El pontificat de Francesc ha suposat una obertura en temes com el paper de la dona a l'Església, l'aproximació a nous perfils de famílies, als homosexuals o la defensa de l'acollida de refugiats. A més, Bergoglio ha estat un papa considerat massa autoritari pels seus detractors i això ha posat més llenya al foc i ha contribuït a generar enermics acèrrims. Mai s'havien expressat de manera tan explícita les crítiques al pontífex, fins i tot dins del Col·legi de Cardenals.
El papa Francesc, en la seva última aparició pública / Vatican News

El papa Francesc, en la seva última aparició pública / Vatican News

Durant les reunions informals prèvies al conclave, periodistes conservadors han repartit als cardenals un llibre que deixa com un drap brut una quarantena dels papables afins a Francesc, segons informa la CNN. La publicació els critica, per exemple, per estar a favor de les benediccions a parelles del mateix sexe o de l'ús del preservatiu. A més, exalta figures com el cardenal nord-americà Raymond Burke, molt afí a Donald Trump. Amb aquesta maniobra es pretén condicionar el conclave.
És complicat pronosticar qui serà el nou papa, però els experts han posat sobre la taula alguns noms. El més ben posicionat és Pietro Parolin, el cardenal italià que fins ara era secretari d'Estat del Vaticà. També sonen amb força altres candidats progressistes que continuarien el camí de Francesc, com el filipí Luis Antonio Tagle o l'italià Matteo Zuppi. A les travesses, però, també hi ha cardenals de l'ala dura com Robert Sarah o Peter Erdo.
 
 
Avui a la nit hi haurà la primera fumata del dia. Si és negra, es continuarà amb quatre votacions diàries fins dissabte, jornada de pausa i reflexió. El més probable és que entre demà al vespre i divendres al migdia hi hagi fumata blanca a la Capella Sixtina (és a dir, que hi hagi nou papa). Ara bé, les peculiaritats d'aquest conclave exigeixen prudència a tothom qui vulgui fer prediccions o posar terminis.
El cardenal Jorge Enrique Jiménez Carvajal al Vaticà / EFE / EPA / Fabio Frustaci

El cardenal Jorge Enrique Jiménez Carvajal al Vaticà / EFE / EPA / Fabio Frustaci

Per convertir-se en el nou papa de Roma, qualsevol cardenal haurà d'aconseguir dos terços dels vots durant algun dels escrutinis que hi haurà. Això vol dir, com a mínim, 89 vots per a una mateixa persona. És una xifra molt alta, inèdita fins ara, que complica aconseguir aviat un consens a la Capella Sixtina i que podria allargar el conclave més del previst.
El conclave arriba sense un favorit clar. Les diferències entre cardenals progressistes i conservadors són abismals. Els purpurats hauran de decidir si donen per bo el llegat del papa Francesc o si, per contra, en reneguen i escullen un pontífex que reverteixi alguns dels passos que ha fet Bergoglio. De fet, és la qüestió que divideix ara mateix els cardenals.
Avui arrenca el conclave que escollirà el nou papa al Vaticà. Abans, a les deu del matí, es farà una gran missa a la Basílica de Sant Pere. Ja a la tarda, els 133 cardenals electors es tancaran i s'aïllaran a la Capella Sixtina per intentar trobar el successor de Francesc. De fet, els requisaran els mòbils.
LiveBlog: 1068
Marc Lloveras
Veure més articles
Laia Vila Pradas
Veure més articles
Cargando siguiente contenido...
OSZAR »