Autosuficiència energètica
Toni Sampietro, expert en plaques solars: "Perquè la instal·lació funcioni durant una apagada cal posar-li aquest complement"
El cor de la instal·lació fotovoltaica, l'inversor, necessita el subministrament de corrent de la xarxa exterior per funcionar

Actualitzat:
Quan t'embarques en la inversió de posar-te plaques solars a casa, ja saps que les amortitzaràs a llarg termini, que estalviaràs diners i que estaràs fent una bona acció ecològica.
A més, amb tota la teva ingenuïtat, penses que seràs autosuficient energèticament perquè quan hi hagi sol gaudiràs de l'electricitat que genera la teva teulada. Però després t'adones que se'n va la llum a tot l'estat espanyol… i a casa teva també. No entens res.
La gran majoria de les instal·lacions fotovoltaiques domèstiques són instal·lacions simples formades per les plaques solars i un inversor, que és l'aparell que adapta l'energia rebuda de la teulada i la converteix a la de 220 V que tenim a casa.
"Els inversors que tenim a casa necessiten que els arribi corrent del subministrament elèctric exterior per poder funcionar", explica Toni Sampietro, gerent de 3Xaco Energi, empresa associada al Gremi d'Instal·ladors de Barcelona. "Per això, si s'interromp el corrent de la xarxa general, l'inversor no pot funcionar".

"Les plaques produeixen energia i la que no consumeixes a l'instant s'injecta a la xarxa general. El corrent de les plaques, igual que va cap endavant, també va cap enrere, com l'aigua d'una canonada", assenyala Sampietro. "Quan hi ha un tall de llum per la incidència que sigui, les plaques no poden funcionar, principalment per un problema de seguretat".
L'expert prossegueix: "Imagina't que hi ha una avaria en un transformador proper i han d'anar operaris a revisar i arreglar el problema. El primer que faran és tallar el corrent que els ve de la xarxa general. Si les plaques no tallessin la generació, els arribaria el corrent també per l'altre extrem, i això no ho podrien controlar. Seria com tancar la clau general de pas de l'aigua i que la casa rebés subministrament per altres llocs: inundació assegurada".
Com evitar talls de llum
L'instal·lador explica, a grans trets, que l'única opció de poder aprofitar el corrent que generem a casa és instal·lant bateries. "Si tens bateries, les estaràs carregant. Aquestes es connecten a un dispositiu especial, un backup, que és com una aixeta que es tanca perquè aquest corrent no se'n vagi a la xarxa general".
L'única opció de poder aprofitar el corrent que generem a casa és instal·lant bateries
instal·lador
Segons comenta, la llei no permet posar un backup directament als inversors. I encara que ho permetés, igualment necessitarien corrent altern per funcionar perquè el corrent continu de les plaques no els serviria.
Una vegada instal·lades les bateries, l'expert recomana connectar-les únicament als elements essencials de la casa per no malgastar energia en moments clau com una apagada, ja que no sabem quan es restablirà el subministrament. "Seria interessant que només alimentessin, per exemple, els circuits de neveres, il·luminació i caldera", indica. "Tot això, tenint en compte que tinguem la instal·lació ben feta, amb els circuits ben separats".

I tot això, quant costa?
Instal·lació de plaques solars, inversor i bateries
És difícil generalitzar. Sampietro reconeix que es tracta d'una pregunta atracament, però s'avé a intentar respondre. "Per a una casa d'uns 100 metres quadrats, en xifres rodones, la instal·lació bàsica costaria uns 6.000 euros, i després caldria afegir uns 5.000 euros de les bateries. Els preus van a la baixa".
Aquí caldria tenir en compte la possibilitat d'acollir-se a alguna subvenció que fos aplicable —com les Next Generation, quan les obren—, encara que no sempre és fàcil aconseguir-les perquè els diners disponibles solen esgotar-se ràpidament.