L'optimisme d'un hematòleg del Clínic sobre una futura vacuna contra el càncer: "Si tira endavant, serà un tractament més barat i més fàcil d'administrar"
'El món a RAC1'
El doctor Álvaro Urbano assegura que ara tocarà fer assajos clínics i creu que això pot trigar entre dos i tres anys


Actualitzat:
Un grup d'investigadors ha provat amb èxit en animals una vacuna contra el càncer i altres malalties autoimmunes. Una molt bona notícia que publica la revista Science i que representa un avenç importantíssim en la lluita contra el càncer. És una injecció que funcionaria com les teràpies cel·lulars CAR-T, que permeten generar cèl·lules directament dins de l'organisme.
Per parlar sobre aquesta publicació, avui ha passat per El món a RAC1 el coordinador del programa CAR-T de l'Hospital Clínic i director del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona, Álvaro Urbano. Assegura que som davant d'un cas excepcional: "És un avenç extraordinari. Si finalment tira endavant aquesta vacuna, estarem parlant d'un tractament molt més barat i molt més fàcil d'administrar. Això, de retruc, permetrà que molts més pacients hi puguin accedir", ha dit el doctor.
Si la vacuna tira endavant, estarem parlant d'un tractament molt més barat i molt més fàcil d'administrar
coordinador del programa CAR-T del Clínic
Com funciona la vacuna?
El doctor també ha explicat com funciona: "Amb el CAR-T s'agafa una cèl·lula de la defensa d'un malalt, la traiem del cos i hi posem un xip genètic. Aleshores, quan es reintrodueix, aquesta cèl·lula pot detectar la cèl·lula cancerosa i, a més, té una capacitat extraordinària d'eliminar la maligna. Ara es faria el mateix, però sense haver d'extreure la cèl·lula, simplement amb una injecció".
Els càncers en què aquesta pràctica serà més útil són els limfomes o els mielomes múltiples. Sigui com sigui, el doctor Urbano assegura que ara tocarà fer assajos clínics per a poder-ho aplicar en humans i creu que això pot trigar entre 2 i 3 anys.