Salut
María José Ortolà, psicòloga: "Els marejos i vertígens són símptomes freqüents en quadres d'ansietat clínica"
L'experta comparteix diversos consells per ajudar els qui pateixen aquests episodis tan frustrants

Actualitzat:
En una de les seves últimes publicacions a Instagram, la psicòloga María José Ortolà, coneguda a les xarxes socials com a Libélula Psicología, comparteix informació relacionada amb els trastorns d'ansietat, un conjunt de condicions que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), afecta el 4% de la població global, més de 301 milions de persones a tot el món.
En el text, l'experta assenyala que els marejos i vertígens són símptomes freqüents en quadres d'ansietat clínica, especialment quan el sistema nerviós autònom es troba en estat d'hiperactivació: "No indiquen un problema neurològic ni vestibular, sinó una resposta adaptativa del cos davant una amenaça percebuda".
En diverses infografies, Ortolà assenyala que una de les estratègies més útils per abordar el mareig per ansietat és activar l'ancoratge corporal immediat: "Recolza bé els dos peus a terra. Posa una mà al pit i una altra a l'abdomen. Respira lent, profund, enfocant-te només en el moviment del cos. Això redueix la hiperactivació del sistema vestibular i et treu del bucle mental".
Una altra activitat que recomana l'especialista és estimular el sistema nerviós mitjançant pressió o fred: "Passa alguna cosa freda pel clatell o canells (amb un mocador, aigua o tovalloletes). O aplica pressió en el punt entre les celles i la base del crani. Aquesta tècnica, utilitzada en grounding i el vagal reset, ajuda a regular el sistema nerviós autònom".

En aquestes situacions, la terapeuta explica que també és important reduir la hipervigilància visual, ja que quan hi ha ansietat, la nostra vista ho escaneja tot com si hi hagués un perill: "Fixa la vista en un punt estable durant 30-60 segons. Això calma la desorientació i redueix el mareig subjectiu".
És molt útil, en moments com aquests, afirmar el que està passant en lloc de negar-ho o fer com si no passés res: "Digues en veu alta o mentalment 'Estic sentint mareig, però estic fora de perill. És ansietat, no cauré'. Validar el que sents redueix el pànic secundari i calma el circuit cerebral d'alarma".
"És el teu sistema nerviós intentant protegir-te exageradament"
Per finalitzar la seva reflexió, la psicòloga explica que, després de patir un episodi ansiós amb marejos, la persona afectada ha d'evitar allò que li provoqui vertigen (conduir, sortir, anar a centres comercials...) i exposar-se a poc a poc amb seguretat: "Surt cinc minuts, ves al supermercat amb algú. El teu cervell necessita reaprendre que estàs segur".
"Recorda: el mareig per ansietat no és un problema del sentit ni neurològic. És el teu sistema nerviós intentant protegir-te exageradament. Amb feina emocional, exposició i regulació corporal, es pot superar", sentencia Ortolà.