El Constitucional encarrila l'amnistia amb un esborrany que rebutja els recursos del PP
Procés
Segons ha confirmat RAC1, la ponència avala el gran gruix de l'amnistia, però proposa anul·lar alguns aspectes menors


Actualitzat:
El Tribunal Constitucional encarrila l'amnistia amb un primer esborrany de sentència que deixa en paper mullat els recursos del PP. Es tracta d'una ponència elaborada per la magistrada i vicepresidenta Immaculada Montalbán que es començarà a debatre el dia 10 de juny i que deixa clar que la norma és compatible amb la Constitució, tret de tres punts concrets.
Segons ha confirmat RAC1, només proposa anul·lar alguns aspectes menors que el PP havia criticat als seus recursos. Per exemple, diu que, per ser equitativa, la llei hauria d'amnistiar els delictes d'aquells que es van manifestar també contra el procés independentista. També limita el seu àmbit d'aplicació entre l'1 de novembre del 2011 i el 13 de novembre del 2023, i obliga el Tribunal de Comptes a donar audiència a les acusacions populars abans d'arxivar les causes comptables.
Cap menció a la malversació
En canvi, la proposta de sentència no diu res sobre el delicte de malversació, que és al que s'aferren els jutges del Suprem per negar l'amnistia a Carles Puigdemont. Fonts del Constitucional expliquen a El Mundo que els populars no van impugnar res sobre aquest tema i que, per tant, ells tampoc s'hi han de pronunciar.
De fet, Pablo Llarena ja va dir que mantindrà l'ordre de detenció de Puigdemont encara que el Constitucional avali l'amnistia. El jutge del Suprem entén que la resolució no afectarà directament el cas de Puigdemont i que, per tant, ell no ha de moure fitxa. Amb aquesta estratègia, Llarena pot desencadenar una autèntica batalla jurídica, un xoc sense precedents, entre els dos grans tribunals d'Espanya: el Constitucional i el Suprem.
Quins passos seguirà la llei d'amnistia al TC?
La ponència arribarà als magistrats del TC aquesta setmana juntament amb l'ordre del dia del ple del pròxim 10 de juny. En aquest ple el TC abordarà i previsiblement rebutjarà les peticions plantejades pel PP i tres magistrats per ajornar la deliberació sobre l'amnistia fins que el TJUE es pronunciï sobre les qüestions prejudicials.
Un cop superat aquest escull, l'atenció es traslladarà al ple monogràfic dels dies 24, 25 i 26 de juny per aprovar la sentència de la llei d'amnistia. A priori, el text elaborat per Immaculada Montalbán comptarà amb els vots de la majoria, és a dir, de sis magistrats proposats pel PSOE, i el vot en contra dels quatre proposats pel PP.